Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor

pentru o reală protecție a pacienților
logo APSR
Asociatia M.A.M.A.

oBesityday

Alianta pentru Sanatate din Romania

Apel public pentru
Relansarea campaniei de vaccinare anti-HPV

 
    Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) a comunicat in mod public sustinerea pentru reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV la cererea parintilor, una din putinele intiative ale societatii civile la care Ministerul Sanatatii a raspuns in mod favorabil. In timp ce 23 de tari din Europa au introdus campanii de vaccinare anti-HPV, Romania care conduce in mod detasat la mortalitatea cauzata de cancerul de col (unul din putinele tipuri de cancer prevenibil in totalitate prin vaccinare anti-HPV si screening Babes-Papanicolau) a renuntat in anul 2009 la vaccinarea anti-HPV [1].

     In contextul resurselor limitate alocate sistemului de sanatate publica din Romania, cu atat mai mult cu cat preventia nu a reprezentat foarte multa vreme o prioritate a nimanui, ANPP solicita Ministrului Eugen Nicolaescu sa implementeze impreuna cu organizatii reprezentante ale societatii civile un program de vaccinare anti-HPV la cerere. Un astfel de program, dincolo de resursele financiare reduse pe care le solicita, va avea un rol important in recredibilizarea ideii de vaccinare in general si vaccinare anti-HPV in special.

    ANPP isi declara public disponibilitatea de a sprijini comunicarea Ministerului Sanatatii in vederea sustinerii vaccinarii anti-HPV si solicita, in acelasi timp, Ministerului Finantelor Publice sa sustina in mod corect prioritatile de sanatate publica, in special vaccinarea si vaccinarea anti-HPV la cerere.

      Romania, in momentul de fata, a ramas una din putinele tari europene unde vaccinarea anti-HPV nu este disponibila in mod gratuit si unde politica si balbele unor ministri ai sanatatii, incepand cu anul 2009, care au preluat aceasta campanie a condus la esecul acesteia. Nicaieri in lume o campanie nationala de vaccinare nu a fost oprita atat de brutal si intr-o asemenea maniera.
 
      ANPP impreuna cu alte organizatii ale societatii civile solicita relansarea in 2013 a vaccinarii anti-HPV la cererea parintilor si sustine stabilirea si finantarea corecta a activitatilor de prevenire.
____________
[1] Vaccinarea anti-HPV a continuat pana in anul 2011, consumandu-se dozele achizitionate in 2008-2009
 
Bucuresti 18 februarie 2013

________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________


SOLICITARE CATRE MINISTERUL SANATATII - acces la datele medicale ale pacientului din foia de observaţie pe perioada internarii in spital sau în caz de deces

Initiator: Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor
 
Nr. 259 / 03.12.2012

Catre,

Ministerul Sanatatii
Domnului Ministru


Stimate domnule Ministru,

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacientului (ANPP)
va solicită promovarea unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor desemnarea în scris a unui aparţinător care să aibă acces la datele sale medicale din foia de observaţie pe perioada internarii sau în caz de deces.
ANPP a fost sesizată în repetate rânduri cu privire la refuzul autorităţilor sanitare de a permite accesul la foaia de observaţie familiei pacienţilor decedaţi în urma unor acte medicale suspicionate de malpraxis. Unele cazuri au ajuns în atenţia presei (cazul George Pavel Vuza, cazul Toni Tecuceanu, etc.) majoritatea însă s-au lovit ca de un zid de o legislaţie menită, culmea, să protejeze pacienţii. Situatia a fost analizata si in prestigioasa Revista Romana de bioetica – coordonata tocmai de presedintele CMR – prof.dr. Vasile Astarastoaie insa fara ca autoritatile sa aibă vreo reactie.  
Refuzul mentionat se sprijină pe Legea drepturilor pacientului – care prevede ca “Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia” (art.21). În aceste condiţii, aparţinătorii pacienţilor decedaţi acuză, uneori fără temei, faptul că personalul medical schimba datele din foaia de observaţie în timp ce ei nu au dreptul nici măcar de a face o copie după aceasta, pe care să-şi întemeieze acuzele.
Deşi aceiaşi lege a drepturilor pacientului prevede că “Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” (art 22) – în spitalele din România nimeni nu informează pacienţii de existenţa acestui drept şi nici asupra modului în care îl pot exercita.
Ministerul Sănătăţii, autoritate a statului care trebuie să promoveze şi să apere interesele populaţiei bolnave, are datoria morală de a juca un rol activ în îndreptarea acestei stări de fapt.
Drept urmare, ANPP, în calitate de reprezentantanta a societăţii civile, va solicită ca in urmatoarele doua saptamani, sa dispuneti punerea în dezbatere publică a unui proiect de modificare a Ordinului 386/2004 (normele de aplicare a legii drepturilor pacientului), prin adăugarea unui articol nou, după cum urmează:

Art.10’. Pacientului i se va solicita la internare indicarea persoanelor care au acces la datele cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate, pe perioada internării sau în caz de deces, înscrise în Foaia de observaţie clinică generală. Refuzul de a-şi exercita acest drept va fi menţionat în foia de observaţie.

 
Totodată solicităm modificarea OM/CNAS 1.782/576/2006 privind înregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi după cum urmează:

În ANEXA Nr. 1: care cuprinde datele din foaia de observaţie clinică generală care formează Setul minim de date la nivel de pacient, aferent spitalizării continue (SMDPC) se va include

“o rubrică prin care să se menţioneze dacă pacientul şi-a exercitat dreptul de a-şi exprima consimţământul explicit de a permite unei persoane anume desemnate accesul la datele sale cu caracter confidenţial pe perioada internării sau în caz de deces.”

 
Demersul nostru reprezinta o initiativa comuna cu Societatea Academica din Romania si va fi adus spre stiinta masmediei in speranta ca si alte organizatii ale societatii civile vor sprijini determinarea unei actiuni legitime in favoarea pacientilor din partea Ministerului pe care-l conduceti.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacientilor
Presedinte,

Vasile Barbu

        

 


Impreuna pentru un sistem mai performant
ALIANTA PENTRU SANATATE DIN ROMANIA

PROIECT initiat de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si dezvoltat impreuna cu organizatii de pacienti, organizatii profesionale si stiintifice din domeniul medical, organisme si operatori importanti din sistemul de sanatate, precum si cu alte organizatii care sprijina imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania.

Ce este Alianta pentru Sanatate ?

Alianta pentru Sanatate din Romania este o organizatie nonguvernamentala, de drept privat, fara scop lucrativ, independenta, apolitica, cu patrimoniu distinct si indivizibil, infiintata prin vointa de asociere a membrilor fondatori ce actioneaza pentru crearea unui climat propice asigurarii unei asistente medicale centrate cu adevarat pe nevoile fiecarui cetatean.
Alianta pentru Sanatate trateaza DOAR interesele comune ale membrilor sai. Fiecare membru va trata interesele proprii separat IN AFARA Aliantei, fara sprijin din partea acesteia, pentru a evita crearea unor conflicte nedorite.

Cine poate deveni membru al Aliantei pentru Sanatate din Romania ?

  • Organizatii de pacienti constituite in conditiile legii;
  • Organizatii profesionale sau stiintifice din domeniul sanatatii sau care au legatura cu domeniul sanatatii;
  • Organisme profesionale autonome cu responsabilitãti delegate potrivit legii, în domeniul autorizãrii, controlului si supravegherii profesionale din domeniul sanatatii;
  • Organizatii sindicale din domeniul sanatatii;
  • Organizatii patronale din domeniul sanatatii
  • Societatii comerciale cu activitati din domeniul sanatatii neafiliate la organizatii patronale;
  • Alte organizatii nonguvernamentale care sprijina sistemul de sanatate din Romania.

IMPORTANT:

Motivele pentru care ar trebui sa sustinem Aliantei pentru Sanatate:
  • necesitatea realizarii unui organism reprezentativ care sa fie participant in luarea deciziilor privind sistemul de sanatate;
  • necesitatea centrarii sistemului de sanatate pe nevoile pacientilor;
  • siguranta pacientilor prin sustinerea sistemului si actului medical de calitate

Scopul Aliantei pentru Sanatate:

Identificarea disfunctionalitatilor din sistemul de sanatate, supunerea acestora dezbaterii in randul membrilor Aliantei interesati de promovarea si aplicarea celor mai eficiente masuri privind buna functionare a sistemului de sanatate avand ca scop principal reprezentarea si apararea intereselor comune ale membrilor prin prezentarea solutiilor in fata autoritatilor publice sau a organismelor din domeniul sanatatii. subfinantarea cronica a sistemului medical;

Obiectivele Aliantei pentru Sanatate:

Participarea la dezbateri sau la negocieri in relatii cu autoritatile publice sau organisme din domeniul sanatatii atunci cand acestea se refera la drepturile si interesele comune ale membrilor;
Participarea la elaborarea si dezbaterea unui cadru de reglementari care sa asigure respectarea in mod real a drepturilor si intereselor pacientilor, a personalului care desfasoara activitati in sistemul de sanatate, a furnizorilor de produse si servicii din domeniul sanatatii, a centrelor de cercetare si inovare din domeniul sanatatii, a organismelor profesionale autonome, precum si a organizatiilor nonguvernamentale de pacienti si profesional-stiintifice care actioneaza in acest domeniu, avanduse in vedere provocarile actuale si viitoare din domeniul sanatatii;
Elaborarea de programe de masuri comune membrilor Aliantei;
Promovarea utilizarii celor mai moderne tehnologii in conditii de siguranta pentru sprijinirea cadrelor de specialitate in sustinerea asistentei medicale de calitate centrata, in mod echitabil si nediscriminatoriu, pe nevoile reale ale pacientului;
Identificarea intereselor comune ale membrilor Aliantei;
Promovarea si actionarea prin mijloace legale fata de autoritati privind finantarea corespunzatoare si cu prioritate necesara asigurarii unei asistente medicale corespunzatoare, avandu-se in vedere urmatoarele: conform Constitutiei Romaniei, dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat, iar statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice; viata si sanatatea sunt cele mai de pret bunuri; potrivit legii, domeniul sanatatii este un obiectiv de interes social major; sanatatea este un factor de productie economica in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, inovarea si cresterea economica etc.

In memoriam

Vera Barbu
Vera Barbu (1955-2007)

Avizier

Sunteţi de acord cu înfiinţarea Consiliului pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor ca autoritate independentă pentru controlul calităţii serviciilor de sănătate?
Sunteţi de acord cu proiectul de lege adoptat de Senatul României privind acordul prezumat de prelevare a organelor de la cadavru?
oBesityday

Autentificare