Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor

pentru o reală protecție a pacienților
logo APSR
Vineri, 03 Octombrie 2008 22:15

ANPP este nevoita sa protejeze si cadrele medicale pentru a putea beneficia de o protectie reala a pacientilor

SINDICATELE DIN SISTEMUL DE SĂNĂTATE – TĂCERE SUSPECTĂ

Pomenile electorale ale guvernului Tăriceanu II, care, fără nici un fel de îndoială, este susţinut de PNL, PSD, PC, UDMR şi unii dintre preşedinţii federaţiilor sindicale, au bulversat întreaga ţară, de la pensionari la salariaţi, de la o categorie profesională la alta, de la un sindicat la altul.
"Daruri" importante au fost date pensionarilor (20%), cadrelor din învaţământ (50%) şi unora dintre liderii de sindicat. Pentru restul, nimic. Pentru a putea analiza situaţia nivelurilor veniturilor nete ale diferitelor categorii profesionale, vă prezentăm un extras din ultimul comunicat al Institutului Naţional de Statistică din 04.08.2008, pentru veniturile nete pe luna iunie 2008.
CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU NET ÎN LUNA IULIE 2008 – Comparaţie între o parte dintre categoriile de activităţi la nivel naţional:
Sursa: Institutul Naţional de Statistică, Comunicat de presă nr. 179/2008.
- Fabricarea produselor din tutun = 2.725 lei
- Industria de prelucrare a ţiţeiului, ... = 2.681 lei
- Producţia şi furniz. de energie electr. şi term., gaze şi apă = 2.440 lei
- Administraţie publică = 2.292 lei
- Activităţi de asigurări şi ale caselor de pensii = 2.242 lei
- Poştă şi telecomunicaţii = 1.959 lei
- Industria minieră = 1.862 lei
- Învăţământ = 1.442 lei
- Activităţi de poştă şi curier = 1.259 lei
- Transporturi terestre ... = 1.258 lei
- Sănătate şi asistenţă socială = 1.239 lei
Dintre categoriile salariale prezentate mai sus, sănătatea este pe ultimul loc.
Ne mai întrebam de ce unele dintre cadrele medicale primesc sau pretind şpagă?
Ne mai întrebam de ce exista incompetenţă, indiferenţă, nepăsare, neglijenţă, abuzuri, corupţie şi furturi în sistemul de sănătate?
-Răspuns: Noi, societatea românească, ne batem joc de această categorie profesională, noi, societatea românească care spunem uneori la necaz că sănătatea şi viaţa sunt mai presus decat toate. Sunt vorbe goale dacă nu facem nimic care să preţuiască la adevarata sa valoare munca şi preocuparea oamenilor din sistemul de sănătate. Ne referim la noi, societatea românească, cei care guvernează, cei care legiferează, sindicatele, societatea civilă organizată şi noi, fiecare pacient. (pacient = persoană sănătoasă sau bolnavă care beneficiază de servicii de sănătate).
Ce este trist este faptul că sistemul de sănătate românesc este foarte slab reprezentat la nivel naţional în ceea ce priveşte apărarea drepturilor salariaţior (sindicate). Daca asistenţii medicali şi personalul auxiliar au cât de cât nişte sindicate, medicii şi specialiştii din sistem, însă, nu au nici un fel de reprezentare. S-ar putea spune că ii reprezintă Colegiul Medicilor. Greşit: Colegiul Medicilor este o organizaţie strict profesională şi nu sindicală, chiar daca în statutul acestei organizaţii este menţionat faptul că îi reprezintă pe medici. Nu trebuie să ne asteptăm ca acest organism să aibe atribuţii de tip sindical deoarece are altă menire.
Chiar dacă asistenţii medicali şi personalul auxiliar sunt reprezentati la nivel national, nu trebuie sa credem ca acestia sunt în fapt reprezentati cu adevarat. Statistica prezentata mai sus spune tot. Acesta este rezultatul.
Sa analizam o parte din cauze:
Sindicatul care ii reprezinta la nivel national pe salariatii din sistemul de sanatate este "Federatia Sanitas" care face parte din CNSRLR-Fratia. Presedintele Federatiei Sanitas este d-l Marius Petcu care este si presedintele CNSRLR-Fratia. Faptul ca sindicalistii din CNSLR-Fratia au primit functii în conducerea PSD nu ne mai miră şi nici faptul că în urma unui acord semnat, PSD le ofera liderilor de sindicat din CNSLR-Fratia locuri eligibile pe listele asa-zisilor social-democrati la alegerile pentru parlament.
Iată de ce pomenile electorale nu au ajuns şi la salariaţii din sistemul de sănătate. Grosul pomenilor s-a oprit la liderii de sindicat din sistem.
Sloganul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor este "pentru o protecţie reală a pacienţilor". În cursul acţiunilor desfăşurate de organizaţia noastră am constatat că, pentru a ne proteja pacienţii, trebuie să-i protejăm şi pe cei ce asigură servicii de sănătate, deoarece altfel nu putem beneficia de asistenţă medicală de calitate.
Faptul că nivelul de salarizare din sistemul de sănătate este ultimul dintre cele enumerate mai sus, ne îndreptăţeşte să luăm poziţie, pentru că noi, pacienţii, nu ne mai simţim protejaţi împotriva incompetenţei, indiferenţei, abuzurilor, corupţiei şi neglijenţelor din sistemul de sănătate. Piaţa forţei de muncă din acest sistem este grav viciată. Lipsa de reprezentare la nivel naţional a categoriilor salariale din sistem face ca cererea şi oferta pe această piaţă a forţei de muncă să nu fie echilibrată şi să provoace acest dezastru naţional. Acest fapt face ca în sistemul de sănătate să pătrundă persoane care nu au ce cauta în acest sistem, pornind de la şcoala de medicină, cercetarea medicală şi pînă la medicina aplicată, iar resurse umane de valoare părăsesc ţara pentru că sunt platite mai bine şi au condiţii de muncă mai bune.
Concluzii:
1. Fără o piaţă reală a forţei de muncă din sistemul de sănătate, nu pot fi atrase resurse umane capabile să îndeplinească condiţiile profesionale medicale care să ofere servicii de sănătate de calitate.
2. Este necesară o reformă în cadrul organizaţiilor reprezentative la nivel naţional ale cadrelor medii şi personal auxiliar medical astfel încât acestea să reprezinte cu adevarat interesele membrilor lor pe piaţa muncii.
3. Este necesar să se constituie organizaţii reprezentative la nivel naţional ale medicilor şi specialiştilor din sistemul medical care să le reprezinte interesele pe piaţa muncii. La ora actuală, aceste organizaţii nu există, iar fără o negociere reală a condiţiilor lor de muncă şi a nivelurilor de salarizare face ca nivelul acestora să fie sub limita de satisfacţie.

In memoriam

Vera Barbu
Vera Barbu (1955-2007)

Avizier

Sunteţi de acord cu înfiinţarea Consiliului pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor ca autoritate independentă pentru controlul calităţii serviciilor de sănătate?
Sunteţi de acord cu proiectul de lege adoptat de Senatul României privind acordul prezumat de prelevare a organelor de la cadavru?
oBesityday

Autentificare